20 egyszerű és vicces kérdés anyuciknak
2017. december 14. írta: OhMyMom

20 egyszerű és vicces kérdés anyuciknak

Avagy az Anya TAG megválaszolása

Te mit válaszolnál arra a kérdésre, hogy mi volt a legcukibb vagy épp a legborzasztóbb dolog, amit a gyermeked valaha csinált? És arra, hogy mire tanított meg az anyaság? Az úgynevezett "TAG-ek" a Youtube egyik legelterjedtebb videó fajtájához köthetők, amelyek során a videók készítői különböző kérdéseket válaszolnak meg. Bár a TAG-ek megválaszolása jellemzően a vloggerek formátuma, egyre gyakoribb, hogy bloggerek is elkészítenek egyet-egyet írásos formában. A TAG-eknek köszönhetően jobban megismerhetnek téged mások, illetve te is önmagad, hiszen az a legjobb bennük, hogy kész önismereti tréning megválaszolni őket.

Ha kedvet kaptál az Anya TAG-hez, töltsd ki bátran Te is! Ha pedig rákaptál az ízére, és megosztanád a gondolataid, a válaszaidból párat küldj el nekem kommentben vagy e-mailben.:) 

   ♥ ♥ ♥

Hány évesen szülted az első gyermeked?

Huszonnyolc.

Mit élveztél a legjobban a várandósságod alatt?

Mindkettő alatt azt, amikor már határozottan érezni, hogy mozog a baba. Semmihez se fogható csoda.

Mi volt a legnehezebb a terhességed 9 hónapja alatt?

A második terhességem alatt volt csak igazán nehéz ébren maradni minden egyes este 10-11-ig, amire az első, akkor még 2 év alatti kislányom végre hajlandó volt elaludni. 85128805d46e94f115282d8fc814c053.jpgSokszor csak úgy, hogy a nagy pocakomra ültetve hurcibáltam föl-le a szobában. De volt olyan is, hogy mint egy partra vetett dundi hal, álomba ájultam a gyerekszoba padlóján, a gyerek meg egyszer csak mellém vágódott, és horkolt. Apa meg felszedett minket a padlóról. ;)

Pontosak, vagy túlzóak voltak, amiket korábban a szülésről hallottál?

Azok alapján, amiket hallottam, kemény, szörnyű, félelmetes szülésre számítottam. Ehelyett mindkétszer olyan szülésben volt részem, aminek egyetlen pillanata se volt szörnyű, félelmetes. Annyira szép élmény volt mindkettő, hogy mai napig emlegetjük.

Változtatnál a szülésed módján, körülményein, ha tehetnéd?

2 x 2 óra vajúdás alatt 2 gyermeket világra hoztam, mindkettőnél mellettem volt a szerelmem. Alakulhatna ennél szebben és szerencsésebben?

Mit tanácsolnál azoknak, akik a gyermekvállaláson gondolkodnak?

Semmit. Gyerekvállalás előtt az ember elrugaszkodott utópisztikus hülyeségeket gondol arról, hogy milyen gyereket nevelni, és a képzetei szentek és sérthetetlenek. Nem kell piszkálni őket. Aztán majd úgyis gyermeke születik. ;)

Mi a legnehezebb az anyaságban?

Türelmesnek (és ébren) maradni.

Mi a legnagyobb öröme az anyaságnak?

Most írhatnék ezer dolgot: először hallani, amikor azt mondja neked a gyermeked, hogy anya, vagy látni azt a csodás fejlődést, ami alatt egy teljesen rád utalt, nélküled életképtelen kis lény megtanul járni, beszélni, születésétől fogva szinte havonta legyőzi önmaga korlátait. Az első mosolyt látni, ami annak szól, hogy meglátta a gyermeked az arcod, hogy egy darabig te vagy az egyetlen, aki meg tudja őt vigasztalni Apát is beleértve ebbe. De ha csak a magam oldaláról nézem, akkor talán az, hogy megtudtam, hogy képes vagyok őszinte önfeláldozásra. A gyerekvállalás előtti egész életemben én voltam magamnak a legfontosabb.

 Mi volt a legmeglepőbb, amit az anyaság kapcsán felfedeztél?

Hogy én is öregszem, nemcsak a szüleim.

Melyik a legkedvesebb emléked a gyermekeddel kapcsolatban?

Ez megválaszolhatatlan kérdés. Szinte mindennap van valami olyan dolog, ami felülírja az előzőt. Ezért érdemes tűrni, bírni a dackorszakot meg az éjszakázást meg a fogzás kínjait, meg a refluxot, a kólikát meg a szellemi- és fizikai bezártságot, mert a sok nehézség mellett nap, mint nap történik valami, amit a legkedvesebb emléknek kiálthatsz ki. Másnapig.

Mi volt a legborzasztóbb, amit a gyermeked valaha csinált?

A nagyobbik lányom a dackorszaka közepén, és a nyiladozó testvérféltékenység tájékán egyszer valami teljesen említésre se méltó ok miatt (talán nem volt itthon rózsaszín palacsinta vagy ilyesmi) telepisilte a bilit a nappali közepén, majd ördögi tekintettel, ordítva és egyszerre sikoltozva körbepörgő dobással elhajította a teli bilit, a pisi meg mintha csak a nappaliban a szőnyeg alatti öntözőrendszerből jönne, gyönyörűen szétterült a könyvespolcokon, a kanapén stb. Utána még földhöz vágott egy teli üvegpoharat, én meg kimentem az udvarra, és akkorát ordítottam sírva, hogy szerintem Szegeden is hallották.

Mi volt az eddigi legizgalmasabb mérföldkő?

Az első lánykánknál nagyon vártuk, hogy elkezdjen beszélni. Ahogy ez lenni szokott, minden vele egykorú gyermek beelőzte, akikkel a játszótéren, ilyen-olyan vizsgálaton, boltban stb. találkoztunk. 16 hónapos volt, amikor még mindig csak szótagokat mondott, mi meg, Apa és Anya, a két bölcsész már majd megbolondultunk, hogy ez a gyerek sose kezd beszélni. 7976e4491a26a0e5fe16d6c7f4244be0.jpgAmikor először kimondta 16 hónaposan tejesen tisztán és olyan könnyedén, hogy Apa, és mindketten hallottuk, ott voltunk ennél az első szónál, majd kiugrottunk a bőrünkből. Mintha hirtelen fenn az égen tűzijáték kezdődött volna, mintha kisütött volna a nap, mintha egyszerre kipattantak volna a rügyek a fákon, mintha attól a szótól más irányba kezdett volna forogni a Föld. Hihetetlen volt. Utána persze napi 10 új szót kezdett el mondani, de ehhez az első Apához egyik se volt fogható.

A kisebbik lányunk mindent nagyon gyorsan csinál, ő ahhoz szoktatott minket, hogy magától értetődő legyen nekünk az a sok-sok izgalmas mérföldkő, amin ő átszáguld. 11 hónaposan bújócskázott velünk. Nem totyogott cukin babásan, meg esett-kelt. Addigra biztosan szaladt, és értette, hogy mi történik bújócskázás közben, rendesen részt vett a játékban. 11 hónaposan. Azt hiszem, akkor eldőlt, hogy ő innentől fogva komolyan gondolja, hogy lépést kell tartania a 2 évvel idősebb tesójával.

A gyermeked mely tulajdonságai tesznek a legbüszkébbé?

Az, hogy tudnak koncentrálni. Mindketten szeretnek mesét hallgatni, nemcsak passzívan hallgatják, hanem értelmezik, amit hallanak, koncentrálnak, figyelnek, nagyon jó a szövegértésük, amivel összefüggésben a mindennapi élet különböző helyzeteit is szépen és jól értelmezik, ami nagyon fontos.

Melyik tulajdonságát szereted legkevésbé a gyermekednek?

A nagyobbik lányom nyápic, de még ebben is van valami jó. Most már belenőtt abba a korba, hogy nem akarja, hogy ölelgessem meg puszilgassam. Úgyhogy amikor mondjuk megbotlik a semmiben a szoba közepén és úgy sír, mintha nyílt lábszártörése lenne, mi kedvünkre ölelgethetjük, puszilgathatjuk.

A kisebbik gyerek nagyon verekedős kis agresszív kismalac lett a nyáron, és gyakran véresre harapta a tesóját. Szerencsére mostanra kinőtte ezt az agresszivitást.

Miben hasonlítotok a leginkább a gyermekeddel? 

A gyermekeim állítólag nem rám ütöttek, hanem az apukájukra. ;) De én a nagyobbik haja hullámzásában azért ott látom magam, és mindkettőben van valami jófajta életrevaló szemtelenség. Ezt közösen adtuk át Apával. Mindketten szemtelenek vagyunk. Nagyon. De jófajtán.

Mit szeretnél, hol tartana a gyermeked 10 év múlva?

Ott ahol egy átlagos tíz éves gyerek. Ha boldog lenne, sokat játszana, és már sok mindent tudna a világról, amit annyi idősen tudni érdemes.

Fogalmazd meg egy mondatban, milyen a gyermeked.

Mindkettő eszeveszetten klassz kölyök.

Miben változtál, mióta édesanya vagy?

 Van hát- és karizmom.

Mit tanított neked az anyaság?

Hogy sok mindent kibírok. Sokkal több mindent, amit gondoltam volna magamról.

Mielőtt megtörtént, hogyan képzelted el a gyermekvállalást?

Nem képzeltem el sosem. Sosem mertem arra gondolni, hogy találok valaha egy olyan srácot, akivel nem kiegyezek, nem lenyelem a rossz tulajdonságait és kompromisszumokat kötök, hanem akivel minden jó, akivel magától értetődő szerelemben és boldogságban éljük a mindennapjainkat, és a gyerekvállalás is egészen magától értetődő. Mégis így lett.

affiche-lovely-family-3-enfants-aff-filles-details-1_jpg.jpg

(Az illusztráció Emma Tissier és Coniglio munkája.)

TAG

A bejegyzés trackback címe:

https://ohmymom.blog.hu/api/trackback/id/tr2413470099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása