Hányós-hasmenős betegség
2018. május 31. írta: OhMyMom

Hányós-hasmenős betegség

Egygyermekes és kétgyermekes verzióban

Szerintem bátran állíthatom, hogy az oviból/bölcsiből hazahozható gyermeknyavalyák királya a hányós-hasmenős betegség. Öröm végre értekezni róla pár sor erejéig. ;P

Vegyük először, milyen egy gyermekkel. Egyedül vagy otthon az ovis gyerkőccel. A gyermeked sugárban hányni kezd az ágya közepére a délutáni elalvása után 2 perccel, megdöbbensz, de Anyuci vagy, úgyhogy a génjeidben van, hogy mit kell cselekedni. Felülteted, felkapod, kiviszed a WC-re tovább hányni, közben nyugtatod, és elmagyarázod, mi történik. Megtörölgeted, megmosod az arcát, kisírja magát, megnyugtatod, megegyeztek egy fogmosásban, ha belemegy a kiskölyök. Biztosítod a szeretetedről, aztán amíg érkezik a hasmenéscunami, és ő ül a WC-szűkítőn, leszeded az összehányt ágyneműhuzatát, azonnal mosásba rakod, a gyermeket megnyugtatod,hanyos.jpg megtörölgeted, ahol kell, biztosítod a szeretetedről, megitatod vízzel vagy olyan folyadékkal, ami jól esik neki, lefekteted egy tiszta ágyba, aztán neki is tiszta ágyneműt húzol. A WC-ben mindenfélét fertőtlenítesz, ha nem feltétlenül akarsz te és a férjed is hányós-hasmenős betegséget magatoknak a következő napokra. Első hányás-hasmenés menet ezzel letudva. 

És most nézzük a két pici gyermekes verziót. Egyedül vagy otthon az ovis és a másfél éves gyerkőccel. Az ovis gyermeked sugárban hányni kezd az ágya közepére a délutáni elalvása után 2 perccel, megdöbbensz, de Anyuci vagy, úgyhogy a génjeidben van, hogy mit kell cselekedni. Felülteted, felkapod, kiviszed a WC-re tovább hányni közben nyugtatod, és elmagyarázod, mi történik. Közben hátraordibálsz a kisebbik gyermekednek, hogy mindjárt jössz, addig semmiképp se nyúljon a hányáshoz, sőt kövessen, jöjjön utánatok, addig is látod, mit csinál. Persze nem jön. Míg te a hányós gyermeket biztosítod a szeretetedről és nyugtatod, másodszülötted helyet foglal az összehányt ágyon és a hányás közepéből kihúzza a nagyobbik gyermek kedvenc plüssmackóját. Lekászálódik vele az ágyról, míg te a hasmenéscunami elhárításán munkálkodsz, jön hányásos ruhában, boldogan megpuszilja az összehányt mackót, átnyújtja a nagyobbik gyermeknek, aki a WC-n dührohamot kap, hogy a kisebbik megfogta a kedvencét, aztán ordít, mert rájön, hogy össze van hányva.

Elrohansz a szobába, hogy mentsd a menthetőt, és miután a kisebbik már belehempergőzött a hányásba, mint a kutyusok a kilapult madártetembe, hozzáfogsz a koszos ágynemű leszedéséhez. Üvölt a beteg gyermek, hogy kész van a kakilevessel, mire odaérsz, a kisebbik gyerkőcöd érdeklődve lógatja fejét a WC-be, és megjegyzi, hogy a nagyobbik gyermek sokat „kakijt”.

Még közel se vagyunk ahhoz, hogy csak az első hányós-hasmenés menet végéhez érjünk, és már a kisebbik gyermek is elkapta, te is, és felmérni se tudod, hogy mi minden lett hányásos, és kakis. Fertőtlenítés???

 

(Az illusztárció Nathalie Jomard munkája.)

A bejegyzés trackback címe:

https://ohmymom.blog.hu/api/trackback/id/tr3913068332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ati27 2018.05.31. 21:33:12

Ennél már csak az a jobb mikor a 2 lányod, és a feleséged is egyszerre kapja el... :D Volt benne résyem, nem egszer.. :D

OhMyMom 2018.05.31. 21:44:48

@ati27: Aú... Én csak a felsőlégúti arcüreges és homloküreges szövődményes betegségeket kaptam el eddig a gyerekektől, azok is jó mókák. XD

zizi77 2018.05.31. 23:10:06

Igazából már akkor megfertőzi a gyerek a családban az arra fogékonyakat, amikor még semmi jele. A lappangási idő 2-3 nap, aztán akár még 10 napig is fertőzhet. A legnagyobbal sok körön túlvagyunk már. A kicsiknél, 4 és 2 évesek, még /kop-kop-kop/ nem volt. A kicsik be vannak oltva Rota ellen. Van ebben valakinek tapasztalata, hogy ezzel kevesebb más hányos vírust lehet-e elkapni? Csak mert gyanus, hogy az unokaöcsém, aki 10 éves és beoltott, szintén soha nem hányt még.

zizi77 2018.05.31. 23:10:56

Amúgy klassz volt az esetleírás. Jót röhögtem, köszi!

OhMyMom 2018.05.31. 23:20:06

@zizi77: Erről nem hallottam még, de lehet valami összefüggés. Az enyémek nincsenek beoltva, de már sajnálom, nem kaptunk annak idején róla elég jó tájékoztatást, sőt bagatellizálta is a Rota-oltást az orvosunk, így nem adattuk be. Több ismerősünk, barátunk gyerkőce is megjárta már Rotával a kórházat.

zizi77 2018.05.31. 23:26:18

@ABiberhauzen: ja, a naggyal nekünk is volt Rota miatt egy 5 napos kórház. Én megúsztam szerencsére, holott én voltam bent vele, férjem viszont 4 napig kínlódott itthon mire kijöhettünk.

victor vacendak 2018.06.01. 06:16:37

ha szigorúan a vírusoknál maradunk (az ételérgezéseket hagyjuk), akkor a fertőzések 90%-a rota és csak a fennmaradó kicsi százalék a norovírus. a CDC statisztika szerint 74-87%-kal csökkenti bármelyik oltástípus a súlyos szövődméneyk kialalkulását, meg úgy egyáltalán a megbetegedés esélyét. ez jó arány.

zizi77 2018.06.01. 06:28:42

@victor vacendak: ez jó hír, köszönjük. Remélem, igazoljuk is majd a statisztikát!:)

Olliék 2018.06.01. 06:38:06

Jaj, egy kis nosztalgia.....
Amíg az enyémek ovisok voltak minden tavasszal -ősszel hánytunk -fostunk. De úgy családostól. Egyszer sikerült egy olyat benyelnem, hogy két napig olyan gyenge voltam,azt hittem ott a vég. Ahogy suliba mentek megszűnt.

ati27 2018.06.01. 08:09:26

Itt (svédország) elég gyakori, főleg a téli időszkban. Az is a neve: téli hányóshasmenős betegség. Elvileg az utolsó tünet után 48 órával nem fertőz. A 11 év alatt 5-6 alkalommal megvolt. Én egyszer vagy kétszer kaptam el. Egyszer csak hasmenésem volt, de akkor kiütött rendesen. 1,5 éve az egyik lányom kellett korházba vinni, mert kezdett kiszáradni. Mindezt ugy, hogy a rotaoltás alap..

Hw80 2018.06.01. 08:36:02

5 gyerek+szulok, hm? 1-13 eves kor kozott. klassz volt, szerencsere eltolva jott tehat egyszerre csak 3-4 ember rohangalt, viszont valtozatos volt. volt aki foleg hanyt es volt aki foleg a budira rohangalt, de kulonbozo aranyokban kombinaltuk a kettot :) Ja, es orvosi tanacs a Laszlobol, hogy hanyas utan nem szabad itatni mert csak ingerli a gyomrot es jon az ujabb hanyas. Kicsit varni kell az itatas elott. Rota oltas volt nehany gyereknel de mivel szamtalan valtozat van, nem segit feltetlenul. Mi korhazban kaptuk el eloszor regebben, ott megnyugtattak hogy nem sok eselyunk van otthon atveszelni, foleg a kisebbeknek tuti hogy kell majd infuzio...

OhMyMom 2018.06.01. 09:32:13

@Olliék: :D te jó ég... azt hiszem, akkor ideje örvendeznem, hogy mi inkább a sima felsőlégúti virkákra szakosodtunk...

OhMyMom 2018.06.01. 09:33:44

@Hw80: A mi orvosunk jót szokott kacagni azon, amikor félve megkérdezem egy-egy fertőző betegség kapcsán, hogy van-e rá statisztikai esély, hogy a másik gyerek ne kapja el esetleg...

zizi77 2018.06.01. 10:35:16

@Hw80: asszem, Ti nyertetek! :D

Muci40 2018.06.01. 11:02:04

Ebből létezik ikres verzió is. Egyszerre rosszul levős. Plusz ha Te is elkaptad...na az a menő
süti beállítások módosítása