A te gyerkőcöd mikor kezdte?
2017. október 02. írta: OhMyMom

A te gyerkőcöd mikor kezdte?

A minap az egyik barátnőmmel épp a boltban földön fetrengős hisztiről beszélgettünk. Mármint nem arról, amikor elfogyott az utolsó csokival leöntött kakaós csiga és én fetrengek bánatomban a pékség padlóján, hanem a gyerkőceinkéről.
Számomra a dackorszak kezdetét a második kislányomnál az a pillanat jelentette, amikor először feküdt le 17 hónapos korában a boltban a padlóra azért, mert nem engedtem neki, hogy egy óriás grumpyclair.jpgbuborékfújóval leverjen egy polcnyi pezsgős poharat. Az meg, hogy nem tudtam se érvekkel, se szép szóval, se szigorral felállítani a padlóról, de még testi erővel se, mert visszafolyt, mintha a lábai nyúlós tésztából lennének, csak megerősített ebben. No ezért is volt nekem érdekes, hogy a barátnőm, akinek a kisfia rendszeresen hasonló jelenetekkel örvendezteti meg őket, egyértelműen kiáll amellett, hogy a most másfél éves kisfia még nincs dackorszakban, csak hisztis.

Nem mintha nem lenne mindegy, hogy nevezzük, ami történik, hisztinek vagy dackorszaknak, hiszen mindig az aktuális helyzet megoldása a fontos, de azért ez kíváncsivá tett, hogy milyen viselkedés lehet az, amitől fogva egy laikus szülő azt mondja a gyermekéről, hogy az belépett a dackorszakba.

Számomra tehát akkor van dackorszak, amikor a gyermek irreális viselkedésbe kezd időnként, amin nem nagyon lehet figyelemeltereléssel, szép szóval, kérleléssel, határozottsággal, stb. túljutni, vagy csak igen nehezen.

Pl. lefekszik a boltban a padlóra, mert nem vettetek meg neki egy állólámpát, vagy egy 50 kg-os kutyatápot. Vagy őrjöngve sír az udvaron, mert nem ehetett meg egy koszos csigaházat, és még a szomszéd is kijön megkérdezni, hívjon-e mentőt, akkora a színpadias ordítás. Illetve amikor gyakran válaszol határozott ellenkezéssel/ hisztivel egy-egy kérésedre, utasításodra, legyen az a legegyszerűbb kérés: "Kérlek, ne szúrd a szemedbe a villát, drágám!"

 (Az illusztráció Clare Forrest munkája.)

A bejegyzés trackback címe:

https://ohmymom.blog.hu/api/trackback/id/tr612921673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása