Mit vegyünk karácsonyra egy kétévesnek?
2017. december 18. írta: OhMyMom

Mit vegyünk karácsonyra egy kétévesnek?

Tudok időzíteni, mi? ;) Azt hiszem, ezzel most bekerülhetek a TOP 5 felesleges posztba, ami szenteste előtt 6 nappal született. De úgy gondolom, érdemes pár sort szentelni a kérdésnek, hiszen egy kétévesnek örömet okozni nem is olyan könnyű - kivéve persze, ha merünk Karácsonykor egy csomag, a lakásban legálisan szanaszét szórható csigatésztát, vagy a kertben szabadon összekoszolható tiszta törölközőt ajándékozni a szemünk fényének. Ha nincs ötleted, milyen bolti ajándékkal lephetnéd meg a kétéves gyerkőcöt, akkor tarts velem. :) 

A kétéves kor nálunk a nagyobbik gyerkőccel pontosan olyan volt, mint amiket olvasni lehet róla, ha jól megguglizza az ember a témát. Olyan volt, mintha egy személyben lenne egy kis diktátor szörnyecskénk meg egy hipercukimuki ennivaló tündérbogárkánk, akiről sosem tudod, hogy mikor melyik személyiségét fogja hirtelenjében előkapni.

Ajándékozás szempontjából se könnyű ez az időszak. A gyermek már maga mögött hagyta a bugyuta babajátékokat, a karikatornyot, ami a nagyobbtól nő/csökken a legkisebb felé meg a búgó csigát meg a formabedobókat, de ahogy ajándékot kezdesz keresni neki, hirtelen mintha mindenre, ami nem babáknak való, az lenne írva, hogy 3+ korosztálynak szánják.

Gondolkodtam rajta, hogy mik azok a játékok, amik tavalyelőtt bejöttek az akkor a kétéves kort épp betöltő nagyobbikunknak. Csak azokat sorolom most, amik éppen 24 hónaposan rendesen elszórakoztatták a tündérvirágszálunkat. (Linket mellékelek tájékoztató árral, de egyébként ezekhez hasonló játékok szinte minden játékkereskedésben megtalálhatók.)

Orvosi táska

A dokitáskában az a jó, hogy 2 éves kortól jó sokáig eljátszik vele a gyerkőc, meggyógyít téged, Apát, a plüssöket, és már 2 éves kortól bevezeti a szerepjátékozást. A gyermek észre se veszi, de belehelyezkedik a beteg szerepébe vagy az orvoséba. Ha van már hozzá szókincse, találhat ki magának betegségeket vagy rácsodálkozik azokra, amiket te találsz ki magadnak. Jól lehet gyakorolni vele mindenféle testrészek neveit, amik esetleg eddig nem kerültek elő. Szóval igazából mondhatjuk erre is, hogy fejlesztő játék. (Én mondjuk utálom ezt a szót, szerintem nem egy játék fejleszt, hanem a kreatív energiák fejlesztenek, amiket a gyerek meg a szülő belefektet a játékba, amíg azzal a bizonyos játékkal játszanak.)

Az orvosi táskából mindenképp egy olcsóbb verziót javasolnék, hiszen a 4000 Ft-osat ugyanúgy szanaszét fogja hányni a gyerek a szobában, mint a 2000 Ft-osat, és a 2000 Ft-os készlet pont azokat a dolgokat tartalmazza, amikkel már találkozott: sztetoszkóp, lázmérő stb. Miután elszórták a gyerkőcök az orvosi táska egyes darabjait, simán bővíthető házilag is, nálunk pl. pár hete mindent felülíró kedvenc lett, hogy a legutóbbi antibiotikum kúra után elmostam a gyógyszeres flakonokat meg gyűjtöttem melléjük gyógyszeres dobozokat, és így az orvosi táska ilyesmiket is rejt már. A lányaim most már gyógyszertárba is járnak, ugyanis tettünk egy kis jegyzetfüzetet a táskába, amire felírom a receptet, látványosan kitépem a füzetből, ők meg elviszik gyógyszertárba. Került még a táskába természetesen olcsó, ócska ragtapasz is, meg kötöző anyag, ha nyílt lábszártöréssel jönnének orvoshoz a plüssök.

hapee3010.jpg

Játékkonyha edényekkel és szétvágható műanyag gyümölcsökkel

Az ovisom, Anna 2 éves korában karácsonyra kapott egy játékkonyhát. Egy kisebb fajtát, mert a szobája így is túlzsúfolt már, meg akkoriban még nem tudtuk, mire számítsunk, bejön-e majd neki annyira, hogy foglalja nálunk a helyet. De teli találat lett, és az orvosi táskához hasonlóan, még most, 4 évesen is ugyanolyan szívesen főzőcskézik abban a konyhában, ami jelenleg már csak a derekáig ér.

Biztos sokan azt mondják, hogy jó, jó,1e89_1_300.jpg de ez lányos dolog, és mi lesz akkor a fiúkkal? Kivétel nélkül minden fiús anyuka barátnőmtől azt hallottam, hogy a gyerkőce imád főzőcskézni, otthon is részt vesz benne vagy a bölcsiben rajong a játékkonyháért. Miért ne kaphatna ő is otthonra egy saját kiskonyhát? Az egyik deszki anyuci mondta még nekem pár hete, hogy régi éjjeliszekrényből szeretnének sütővel ellátott konyhát készíteni a nagyobbik gyerkőcnek, aki most 2 és féléves. Szóval fiúknak, lányoknak egyaránt jó befektetés lehet. A miénk elemes, és villog, sistergő hangot ad, ami még inkább közel áll a gyerekek szívéhez, akik ugye azt szeretik, ami szörnyű hangokat ad, villog és/vagy csipog. Ez korosztálytól és nemtől független dolog, azt hiszem.

És ami különösen jó a játékkonyhákban is, hogy bővíthetők; a hozzájuk kapott játékedények mellé milliónyi dolog került már nálunk is, régi teafőző, kávékiöntő, igazi fakanalak. És a megunhatatlan kedvenc, ami állandó fogyóeszköz, mert Anya vagy Apa rálép és eltöri: a műanyag, szétvágható öntapadósan összetapadó zöldségek, gyümölcsök és egyéb ételek.


Macis öltöztető puzzle

A 4 éves már unja, de a 23 hónapos már most rákapott nálunk a maciöltöztetős puzzle játékra. Egy fa dobozka a tetején maci alakú bevéséssel, amibe beleillik a maci három eleme, a feje, a teste és a lábbelije. Semmiségnek tűnik a dolog, hiszen 3 darab elemet kell összeilleszteni ahhoz, hogy elkészüljön egy szett mackóruha. De gondoljatok bele, mennyi mindent tudtok közben megbeszélni, tisztázni. Különböző évszakokhoz kötődő ruhadarabokat tartalmaz a doboz, így ha komolyan veszi a gyermek a feladatot, akkor törekednie kell az évszakhoz megfelelő viselet kialakítására. Miközben macit öltöztettek, tisztázhatjátok, hogy a téli kabáthoz miért nem elég papucsot húznia a macinak, vagy hogy nyáron miért rossz érzés csizmában lenni stb.

Ez is az a fajta játék, amikor a gyerek 5 perc figyelmes játékkal nagyon sokat tanul, jegyez meg, és látványosan bővül a szókincse úgy, hogy közben nagyon jól szórakozik. Az ilyen öltöztetős puzzle-ökből van fiú, lány maci, testvérpár, egész család, ami még további lehetőséget biztosít számunkra a játszva tanuláshoz. Nem kell mindig tanulnia a gyereknek, de a 2 éves kor többek között olyan is, hogy a gyerek agya egy csodaszivacs, mindent magába szív, és imádja, ha van is mit.

eichhorn_maci_puzzle_3540_lrg.jpg



Bogyó és Babóca

Jó szívvel ajánlhatom a Bogyó és Babóca könyveket minden mennyiségben. Nem könnyű megtippelni, hogy mi fog bejönni egy 2 éves gyereknek, elég valószínű, hogy nem az, ami a 32 éves szüleinek. Lehet, hogy egy rossz helyesírással kiadott TKK-s könyv vagy a világ legbénább, legértelmetlenebb sztoriját tartalmazó leporelló vagy éppen egy autóhangokat kiadó berregő könyvecske. Szerintem ez az időszak nagyon alkalmas arra, hogy a gyerkőcöt rákapassuk a mesehallgatásra, a közös olvasásra, és talán úgy megy a legjobban, ha megengedjük neki, hogy ő válasszon könyvet, ami a szívéhez közel áll.

Ha mégis mi választunk neki, akkor szerintem a Bogyó és Babócával nem tévedhetünk nagyot. Bartos Erika nagyon jó szemmel és jó érzékkel kiemelt a 2-3 éves korosztály mindennapjaiból olyan ismerős élethelyzeteket, amiket könnyű értelmezniük, és ezért közel áll a szívükhöz, felismerik azokat, amikor az erdei bogárkák életéről hallanak tőlünk. Ráadásul az író, aki illusztrálja is saját köteteit,  belepakolta ezeket a történeteket egy vidám színes világba, ami szintén szimpatikus ennek a korosztálynak. Hajrá, Bogyó, hajrá, Babóca! :)

729811_5.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ohmymom.blog.hu/api/trackback/id/tr913469825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása