Grízes tészta készítése 2 beteg gyerek mellett
2018. június 29. írta: OhMyMom

Grízes tészta készítése 2 beteg gyerek mellett

Hozzávalók: egy fiús Anyuci, egy lányos Anyuci, gríz, metélt, lekvár

Múltkor véletlenül úgy alakult, hogy az egyik barátnőm és én is grízes tésztát főztünk délelőtt, és véletlenül úgy alakult, hogy mindkettőnknél beteg gyerkőcök voltak ehhez a statiszták.


Fiús Anyuci 2 éves és 6 hónapos gyerkőcökkel:

Felteszem főni a tésztát, a 2 éves keservesen bömbölni kezd, hogy ő MOST akar enni. A békesség érdekében adok neki száraz, nyers tésztát, vidáman ropogtatja. Elkezdem hevíteni az olajat, mikor a 6 hónapos szívettépően sírni kezd. Elzárom a gázt, felveszem, dajkálom, nem nyugszik meg. Beteszem a babakocsiba, és kitolom az udvarra. Az etetőszékben ülő nagyobbiknak adok még száraztésztát.

A pici elszenderedik, a nagy kiabál, hogy beszorult. Igen. A feje. Az etetőszékbe. Kiszabadítom, bekapcsolom a gázt, az olajba beleszórom a búzadarát. A kicsi felsír. Behozom a konyhába a babakocsit, és miközben keverem a darát, tologatom a kocsit.

A nagy most már a félkész grízt szeretné enni, sírni kezd. Leszűröm a tésztát, eközben a 2 éves egy kavicsot dug a szájába (honnan került oda?!), a féléves meg sír, mert megállt a babakocsi. Kiszedem hűlni az üres tésztát, 2 tányérba, mert csak úgy jó. Újra kitolom a kocsit, siker, pont jó a gríz, mire bejutok. Összeállítom a grízes tésztát, lerogyok a székre, a kicsi újra felébredt, a nagy csak lekvárt akar enni magában. És még csak fél 11 van...


Lányos Anyuci 27 hónapos és 4 éves gyerkőcökkel:

10:06-kor az ovisom megkérdezi, hogy kész van-e a grízes tészta, aminek persze, még neki se álltam. Bemegyek az udvarból a konyhába, a 2 gyermeket megkérem, hogy amíg főzök, maradjanak a hátsó teraszon, hogy rájuk lássak a konyhából. Hevesen bólogatnak, hogy így lesz, aztán mire felteszek egy adag vizet forralni a tésztának, eltűnnek, mint a kámfor, és nem válaszolnak, hogy hol vannak. Kimegyek razziázni, előszedem őket 1-1 bokor aljából, felparancsolom őket a homokozós hátsó teraszra, főzőcskézni kezdenek, én meg elkezdem a grízt pirítani. Felforrt a víz, beleteszem a tésztát, míg fő, elkészül a gríz.

Amikor ideje lenne leszűrni a tésztát, kiabál a nagyobbik az udvarból, hogy pisilnie kell. Én jól nevelt úrinőhöz méltóan kiordítok, hogy hát akkor guggolj le, és pisilj! Nem tud egyedül. A kisebbik gyereket a hónom alá csapom a játszótérről, nehogy bemenjen a konyhában, míg én kinn pisiltetem az ovist, és magára rántsa a forró vizet. Kész vagyunk, ovis bejelenti, hogy bemegy, mert kakilnia kell. De miért nem mentél be akkor pisilni is, ha kakilni is kellett? Eh.

Kezet mosok, a hónom alatt a kisebbik gyerekkel bemegyek a konyhába, gyorsan leszűröm a tésztát, összekeverem a grízzel, szedek mindenkinek. Bemegyünk orrot szívni az egyik szobába, hogy tudjanak enni. A kisebbik ordít, mint a fába szorult féreg, majd megjegyzi, hogy ő megint nagyon ügyes volt. Szembesítjük vele, hogy ez nem igaz.

Megegyezünk, hogy az első teraszon eszünk. Kiviszem a kaját, az első falat után sikoltozni kezdenek, mert egy méhecske szálldos körülöttünk. Behozom a kajákat az étkezőbe, az ovis nem akar ülve enni, emiatt a bölcsis se, csakhogy ő nem éri fel állva az étkezőasztalt. Hoz egy sámlit magának. Állnak egymás mellett az én lovacskáim, és úgy esznek. A bölcsis egyszer csak ledobja a villát, átszalad a konyhába, és kiabálni kezd, hogy jaaaaj pók, jaaaaj pók. Ovis csatlakozik, együtt szörnyülködnek és sikítoznak, majd 1-1 légycsapóval ütlegelik a hangyát, ami nem pók, én ráborítok egy liter lekvárt a porcukorhegyre, amit a grízes tésztámra pakoltam, és nyelem a fájós torkommal. Jó étvágyat mindenkinek!

73e9d7477270c9ca550e286e2c8202b1.jpg

 

(Az illusztrációként használt kép a Simpson családból származik.)

A bejegyzés trackback címe:

https://ohmymom.blog.hu/api/trackback/id/tr10014043834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása